Kelly is de taalspecialist van Obs De Spiegel, waar ze verantwoordelijk is voor het taalbeleid. Oftewel: hoe taalonderwijs wordt gegeven aan de kinderen. Ze staat drie dagen per week voor de klas in groep 7 en besteedt een halve dag aan het ontwikkelen en verbeteren van het taalonderwijs.
Kelly begon niet als docent, maar volgde eerst een opleiding Facility Management en werkte vijf jaar bij multifunctioneel centrum in Amsterdam Buitenveldert. Toch bleef haar droom om docent te worden aan haar knagen. Na enige tijd besloot ze haar koers te veranderen, liet zich omscholen en realiseerde zo haar droom.
Toen de vorige taalspecialist vertrok, greep Kelly de kans aan om zelf de rol op zich te nemen. “Ik wilde me graag inzetten voor de taalzwakkere leerlingen en uitzoeken hoe ik hen het beste kan helpen,” vertelt ze.
Verbeteringen in taalonderwijs
Als taalspecialist heeft Kelly niet stilgezeten. Tijdens haar opleiding tot taalspecialist onderzocht ze de taalmethode het taalbeleid en de visie op De Spiegel en ontdekte al snel dat er ruimte was voor verbetering. De methode die tot dan toe gebruikt werd, bleek namelijk behoorlijk verouderd. Kelly stelde voor om thematisch onderwijs te introduceren. En dat bleek een succes!
“We werken van vakantie tot vakantie aan een thema, gaan op excursie en sluiten af met een betekenisvolle eindopdracht,” legt Kelly uit. “Zo behandelden we onlangs het thema invloedrijke personen. Als eindopdracht maakten de kinderen zelf een podcast over een invloedrijk persoon. De lerarenkamer werd omgetoverd tot studio en de kinderen hebben als echte radio dj’s een podcast gemaakt. Door met thema’s te werken, lezen de kinderen boeken die aansluiten bij het thema en krijgen ze gerichte taallessen waarbij veel lezen, schrijven en praten over het thema centraal staat. Dit versterkt niet alleen hun kennis, maar vergroot ook de betrokkenheid en hun woordenschat.”
Heel veel lezen
Daarnaast is lezen een belangrijk onderdeel van het onderwijs op De Spiegel. Elke klas krijgt een uur per dag om te lezen: een halfuur voorgelezen door de leraar en een halfuur waarin de leerlingen zelf lezen. “Het halfuur lezen en voorlezen is heilig,” benadrukt Kelly. “Niemand mag lopen en het is helemaal stil. Dit zorgt voor focus en bevordert de leesvaardigheid van de leerlingen.” Tijdens het voorlezen wordt er gegeten maar ook daar mag de leerkracht geen last van hebben en gebeurt muisstil.
Met het aangepaste taalonderwijs ziet Kelly al veel verbetering bij alle leerlingen. En daar is ze maar wat trots op!